NONA Lamb Chop bersama Sos Lada Hitam
Bahan-Bahan Istimewa NONA
Sos Berperisa Tiram NONA
Kicap Manis NONA
Asam Jawa XXtra NONA
Bahan-bahan
- Lamb Chop (2 Keping)
- 5 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 biji bawang merah (dikisar)
- 2 batang cili (dihiris)
- 1 biji tomato (dicincang)
- 1 biji tomato hijau (dicincang)
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil serbuk perasa cendawan
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 tangkai daun rosemary (dicincang)
- Minyak zaitun
Bahan-bahan Sos Lada Hitam
- 1 sudu besar mentega
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar tepung
- 1 cawan air
Cara-cara masak
- Sediakan mangkuk untuk memerap lamb chop bersama Kicap Manis NONA, Sos Berperisa Tiram NONA dan Asam Jawa XXtra NONA.
- Kemudian, masukkan bahan-bahan perapan lamb chop dan gaul sehingga rata. Perap selama 1 atau 2 jam mengikut pilihan anda.
- Sementara menunggu perapan, boleh sediakan kuah lada hitam. Panaskan kuali dan masukkan mentega untuk menumis bawang putih dan serbuk lada hitam.
- Untuk mendapatkan kuah yang pekat, anda boleh masukkan tepung sedikit dan air mengikut citarasa.
- Masukkan Sos Berperisa Tiram NONA untuk menggantikan garam dan gula serta Kicap Manis NONA untuk rasa yang lebih sedap.
- Gaul seketika sehingga tekstur kuah kelihatan pekat dan tutup api.
- Kemudian, sediakan kuali leper dan tuangkan minyak zaitun.
- Masukkan Lamb Chop yang sudah diperap selama 1 hingga 2 jam tadi sehingga masak kedua-dua bahagian.
- Apabila Lamb Chop sudah masak, boleh sediakan bersama sos lada hitam dan dihidangkan bersama Puding Koktel Buah-buahan NONA.