NONA Ikan Bawal Masak Kicap Pedas
Bahan-Bahan Istimewa NONA
2 sudu besar Kicap Lemak Manis NONA
3 sudu besar Kicap Manis NONA
Sos Berperisa Tiram NONA
Bahan-bahan
- 1 ekor Ikan bawal emas - lumur garam, kunyit dan goreng
- 4 sudu besar cili kisar
- 1 labu bawang besar - hiris bulat
- 1 biji cili hidup merah - hiris
- 2 biji cili padi merah, dititik
- 1 batang daun daun bawang - hiris
- 1 batang kulit kayu manis
Bahan bahan sos
- 1 sudu besar sos ikan
- Sedikit gula
Bahan bahan kisar
- 1/2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 tomato sederhana
Cara-cara memasak
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bawal yang telah dicuci, sehingga masak.
- Angkat dan ketepikan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu.
- Kemudian, tumis kulit kayu manis dan cili kisar. Tumis sehingga cili garing dan masak. Kemudian, masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan 2 sudu besar Kicap Lemak Manis NONA, 3 sudu besar Kicap Masin NONA dan sedikit Sos Berperisa Tiram NONA.
- Masukkan semua bahan-bahan sos lalu kacau hingga sebati. Masukkan sedikit air untuk berkuah.
- Setelah mendidih, masukkan hirisa bawang besar, cili hidup dan cili padi. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng. Gaulkan seketika sebelum tutup api.
- Taburkan sedikit hirisan daun bawang dan siap untuk dihidang!