NONA Ketupat Sotong Kelantan
Bahan-Bahan Istimewa NONA
Lemang Perisa Asli NONA
Bahan-bahan
- 2 ekor sotong (saiz besar)
- Daun pandan
- Gula Melaka
- Bunga cengkih
- Santan
- Garam
Cara-cara memasak
- Sediakan Lemang Perisa Asli NONA dan asingkan beras Lemang Perisa Asli NONA ke dalam mangkuk besar untuk dibilas dan tos bersih.
- Kemudian, masukkan santan dan pek krimer santan yang telah disediakan di dalam bungkusan Lemang Perisa Asli NONA untuk rasa yang lebih berlemak.
- Tambah sedikit air mengikut kesesuaian serta sedikit garam lalu biarkan beras lemang terendam selama 10 hingga 20 minit.
- Setelah itu, sumbat Lemang Perisa Asli NONA kedalam sotong yang telah dicuci bersih lalu tutup hujung sotong menggunakan lidi supaya ianya tidak tumpah.
- Susun daun pandan yang telah dipotong sederhana besar di dalam periuk sebelum memasukkan sotong sumbat tadi.
- Masukkan gula melaka untuk rasa manis dan letak bunga cengkih untuk menghilangkan bau hanyir sotong tersebut.
- Seterusnya curahkan lebihan air santan yang digunakan untuk perapan Lemang tadi ke dalam periuk yang sama.
- Buka api dan tunggu sehingga kuah sedikit likat lalu taburkan gula secukup rasa.
- Biarkan seketika sehingga kuah mulai kering dan tutup api.
- Rehatkan Ketupat Sotong NONA di dalam periuk sebelum dihidangkan.
NONA Mee Goreng Seafood
Bahan-Bahan Istimewa NONA
Sos Berperisa Tiram Makanan Laut NONA
Kicap Lemak Manis NONA
Bahan-bahan
- 1 pek Mee kuning
- Minyak
- 1 Bawang merah (dikisar)
- 5 ulas Bawang putih (dikisar)
- Cili kisar
- Kiub Perasa
- 2 Cili Padi
- Sawi
Cara-cara memasak
- Panaskan minyak kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan cili kisar sehingga naik bau. Untuk rasa sedikit pedas, Lala tambah cili padi.
- Sekiranya anda inginkan mee goreng tersebut basah, boleh tambahkan sedikit air. Kemudian, masukkan kiub perasa dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan Sos Berperisa Tiram Makanan Laut dan Kicap Lemak Manis NONA untuk rasa berlemak dalam hidangan tersebut.
- Kacau seketika lalu masukkan udang dan biarkan ia masak sedikit.
- Masukkan mee kuning, taugeh dan sawi lalu kacau rata bersama bahan-bahan lain.