NONA Siakap Stim Limau
Bahan-Bahan Istimewa NONA
Sos Berperisa Tiram NONA
Minyak Bijan NONA
Kicap Lemak Manis NONA
Bahan-bahan
- Ikan Siakap (saiz sederhana)
- 1 batang serai (dititik)
- 2 inci halia (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dicincang halus)
- Akar daun ketumbar
- Cili padi (dihiris)
- Daun ketumbar (dihiris)
- 1 batang serai (dihiris)
- 3 sudu besar sos ikan
- 5 sudu besar jus lemon
- Gula Merah
Cara-cara memasak
- Sediakan ikan siakap yang telah dikelar badannya lalu masukkan sebatang serai dan hirisan halia.
- Masukkan ikan tersebut ke dalam pengukus yang telah dipanaskan lalu selama 20 minit sehingga ikan masak.
- Sambil menunggu ikan masak, panaskan stok ayam seketika lalu masukkan gula merah yang telah dihancurkan dan kacau rata.
- Untuk menggantikan garam dan gula, anda boleh gunakan Sos Berperisa Tiram NONA serta sedikit Kicap Lemak Manis NONA untuk rasa yang berlemak di dalam kuah.
- Kemudian, masukkan bawang putih yang telah dicincang halus dan hirisan serai. Tutup api dan kacau perlahan.
- Semasa kuah masih panas, masukkan akar daun ketumbar, cili padi, daun ketumbar, sos ikan dan Minyak Bijan NONA.
- Akhir sekali, masukkan jus lemon dan kuah siap untuk dihidangkan bersama ikan Siakap yang telah di stim tadi. Boleh dihidangkan bersama Puding Durian NONA!